Bruk av rulleskøyter

Rulleskøyter

Rulleskøyter har lenge eksistert på markedet innenfor sport- og fritidsbruk, men fikk en ny popularitet på slutten 1970-tallet hvor det ble allemannseie og det ble en trend å lære seg å bruke rulleskøyter. Skøytene som ble populære den gang hadde fire hjul slik at det var enkelt å holde balansen på dem for nybegynnere og man kunne derfor lett komme i gang med dem. Det var likevel mye muligheter for å avansere og lære seg avanserte teknikker og imponerende dansebevegelser. Bruk av denne typen rulleskøyter var mye inspirert av isdans og kunstløp. Populariteten for disse skøytene varte helt til begynnelsen av 1980-tallet når Rollerblades kom på markedet, og har fortsatt frem til i dag selv om bruken i dag ikke er på langt nær så utbredt som på slutten av 1970-tallet.

Rollerblades var en ny type inline rulleskøyter som ga mer støtte for ankler, i tillegg til at de kom med nye og bedre hjul, slik at de var lettere å bruke selv om man ikke kunne gå på skøyter fra før. Disse ble spesielt benyttet for å bevege seg langs lange boardwalks på strender langs Californias vestkyst og liknende steder. Flere filmer og serier plukket opp dette slik at også folk utenfor USA ble fasinert av denne typen rulleskøyter. Dette ga også flere ideer til bruk i Norge både som treningsutstyr og for konkurranser. Man begynte å benytte denne typen inline rulleskøyter for å kunne trene vintersport hele året, eller man laget egne idrettsgrener basert på disse nye og anvendelige skøytene. Spesielt ble dette populære skøyter for å spille hockey om sommeren eller for bruk i forbindelse med landhockey. I tillegg til dette ble dette en populær måte å trene på for mange. Skiløpere benyttet dem for å trene skøyteteknikk om sommeren ved å benytte staver med skøytene, mens mange foretrakk inline rulleskøyter i stedet for løping eller sykling, eller i tillegg til dette.

Hockey

Hockey har alltid vært en populær sport i Norge som har lange vintersesonger. Denne sporten har alltid vært nesten på høyde med fotball i popularitet, og mange har vokst opp med hockey-skøyter på bena. Når sommeren kommer, så har det vært et sterkt ønske om å utvide hockey-sesongen slik at man også kunne spille hockey uten is. Landhockey har vært et godt alternativ for dette, men uten den ekstra utfordringen med skøyter. Inline rulleskøyter har endret dette og gitt skøyteentusiaster enda en mulighet til å fortsette å spille hockey utenfor den ordinære sesongen. Konstruksjonen til rulleskøyter var veldig lik hockey-skøyter, og i dag er denne typen skøyter en viktig del av sortimentet til leverandører av retro rulleskøyter.

Sommertrening for ski- og skøyteløpere

Skiløpere har i mange tiår benyttet rulleski for å trene om sommeren. Dette har vært en praktisk løsning, men når inline rulleskøyter med bedre ankelstøtte kom på markedet, så ble dette et godt alternativ slik at treningen kunne fortsette også om sommeren. På grunn av dette nye bruksområdet for skøytene, så ble det utviklet modeller som passet bedre for denne typen bruk. Trening med rulleskøyter og staver ble en egen nordisk aktivitet på grunn av at skiløpere fant dette som et godt alternativ. Skøyteløpere oppdaget raskt at dette var praktisk treningsutstyr for sommeren for å komme i from til neste skøytesesong.

Egne konkurranser

Det har også i mange år eksistert egne konkurranser for inline rulleskøyter, og disse har også funnet veien til Norge, selv om det fortsatt ikke er en veldig utbredt konkurranseform.

Retro

Selv om skøyter med fire hjul har blitt mindre populære med årene, så er det fortsatt mange som ønsker å benytte denne typen skøyter. Det selges fortsatt mange av denne typen retro rulleskøyter modeller til nordmenn.